Å trene målrettet for hundesport

Uansett om sporten er lydighet, bruks, rallylydighet, jakt eller noe annet er treningsveien den samme når du jobber med klikkertrening. Du bør begynne med å lære inn grunnferdighetene!

En grunnferdighet er en grunnleggende atferd som vi senere kan bruke i de ferdige øvelsene. En grunnferdighet kan sammenlignes med bokstavene i alfabetet, med mursteinene i grunnmuren, eller med ingrediensene i en salat. I denne videoen kan du se eksempler på noen av grunnferdighetene.

I starten lærer vi hunden å tilby grunnferdighetene frivillig, dvs. at hunden kan utføre atferden uten signal (kommando). Når hunden er blitt god på dette, så sier vi at grunnferdigheten er “flytende”. Du kan lese mer om hva det vil si at en atferd er flytende her. Når atferden er blitt flytende, så kan vi begynne å sette signal (kommando) på atferden.

Når hunden kan alle de nødvendige grunnferdighetene, så kan du kjede disse sammen. Først deler vi opp den ferdige øvelsen i delmomenter og trener inn disse hver for seg. I denne delen av treningen ”foredler” vi grunnferdighetene til delmomenter. Å få stimuluskontroll (signal) på mange av atferdene er en viktig del i denne fasen av treningen. Det er også viktig med høy presisjon.

Vil du vite mer om kurs rettet mot konkurranselydighet og bruks kan du lese mer her.

Vil du vite mer om kurs rettet mot rallylydighet kan du lese mer her.

For mange kan det virke som at treningen går sakte fremover når man klikkertrener og fokuserer på å trene inn grunnferdighetene. Spesielt for de som ikke kjenner fremgangsmåten, så kan det se ut som man er veldig langt unna å få til de ferdige øvelsene når man jobber med detaljer på grunnferdighetsnivå. Men tro det eller ei: Når hunden har gode grunnferdigheter, så er det faktisk ganske enkelt å sette dem sammen til de ferdige øvelsene! Vi bruker å si at hvis hunden kan alle grunnferdighetene, så kan du enkelt lære den hva som helst etterpå.

Ved siden av å gå kurs hos oss, så anbefaler vi på det sterkeste at dere skaffer dere (og leser!) boken «Lydighetstrening i teori og praksis» av Cecilie Køste & Morten Egtvedt.